Asya Kalkınma Bankası Türkiye’de Faaliyete Başlıyor

Asya Kalkınma Bankası (AKB), ‘de resmi olarak faaliyet göstermeye hazırlanıyor. Bankanın sağladığı uzun vadeli ve avantajlı finansman imkanları, kamu ve özel için altyapı, çevre, , ve gibi birçok alanda önemli fırsatlar sunacak.

Hazine ve Bakanlığı, Türkiye’nin 1991’den bu yana üyesi olduğu AKB’de, 12 Aralık 2024’te alınan Guvernörler Kurulu kararıyla “bölge dışı üye” statüsünden “bölgesel üye” statüsüne geçtiğini duyurdu. Bu değişiklik, AKB’nin 59 yıllık tarihinde bir ilk olma özelliği taşıyor. Bakanlık açıklamasında, sürecin yalnızca 4,5 ay gibi kısa bir sürede geniş destekle tamamlandığı vurgulanarak, bu gelişmenin Türkiye’nin güçlü diplomasi çabaları ve programına duyulan güven sayesinde gerçekleştiği belirtildi.

Bu karar doğrultusunda AKB, Türkiye’deki faaliyetlerine resmen başlayacak ve ülkenin kalkınma hedeflerine katkı sağlayacak. Böylece, kamu ve özel sektör, bankanın sunduğu finansman imkanlarından etkin şekilde yararlanabilecek.

AKB Heyetinden Türkiye’ye Ziyaret

Türkiye’deki faaliyetlerini şekillendirmek amacıyla AKB yetkililerinden oluşan bir heyet, kamu ve özel sektör temsilcileriyle görüşmeler gerçekleştirdi. Heyet, bugün Hazine ve Maliye Bakanı ile de bir araya geldi. Görüşmede, Bakan Şimşek tarafından Orta Vadeli Program kapsamında Türkiye’nin sektörel öncelikleri ve izlenen politikalar hakkında bilgi verildi. AKB yetkilileri ise Türkiye’ye yönelik gelecekteki çalışma programının genel çerçevesini sundu.

Bakanlık açıklamasında, Türkiye’nin çok taraflı kalkınma bankalarıyla güçlü ilişkiler geliştirdiği ve etkin proje finansmanı yönetimi sayesinde bu kuruluşlardaki aktif büyüklüğünün 35 milyar dolara ulaştığı belirtildi. Bu başarı, Türkiye’nin ekonomi programına duyulan güvenin önemli bir göstergesi olarak değerlendirildi.

AKB Hakkında

Merkezi Manila’da bulunan Asya Kalkınma Bankası, 69 üye ülkeyle faaliyet gösteren uluslararası bir finans kuruluşu. Bankanın toplam kayıtlı sermayesi 142,7 milyar , ödenmiş sermayesi ise 7,1 milyar dolar seviyesinde. Türkiye’nin bankadaki kayıtlı sermayesi 480,7 milyon dolara ulaşırken, bu miktar yüzde 0,56 oy gücüne denk geliyor.

Türkiye’nin AKB’de bölgesel üye statüsüne geçmesiyle birlikte, bankanın sunduğu uzun vadeli kalkınma finansmanından daha etkin şekilde yararlanılması bekleniyor.