Türkiye, 2024’te de Dünya Un İhracat Şampiyonu Oldu

, un ihracatındaki liderliğini 2024 yılında da sürdürerek dünyanın en büyük un ihracatçısı olma unvanını korudu. Son 10 yıldır üst üste şampiyon olan Türkiye, 2024 yılında 3 milyon 60 bin ton un ihraç ederek 1 milyar 160 milyon gelir elde etti. Tüm dünyada artan gıda ihtiyacına cevap veren Türk un ü, güçlü üretim kapasitesi ve stratejik adımlarıyla global pazardaki etkisini her geçen gün daha da artırıyor.

Dünya genelinde artan nüfusla birlikte gıda ve unlu mamullere olan talep yükselirken, Türkiye bu alandaki güçlü konumunu sürdürüyor. Türkiye, dünya un ihracatının yüzde 59’unu temsil eden ve 32 ülkeyi kapsayan Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Bölge Başkanlığı görevini de yürütüyor.

2023 yılında tüm zamanların rekorunu kırarak 3 milyon 663 bin ton un ihracatı yapan sektör, 2024’te buğday ithalatına getirilen yasak ve ihracat pazarlarındaki daralmaya rağmen yeniden dünya lideri oldu. IAOM Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“2024 yılına , Yemen ve Sudan gibi güçlü ihracat pazarlarımızda yaşanan kayıplara rağmen 3 milyon 60 bin tonluk ihracatla ulaştık. Türkiye’nin yıllık 32 milyon tonluk un üretim kapasitesine sahip olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, hem iç hem de ihracat için yaklaşık 15 milyon ton un ürettik. Dünya un pazarındaki payımız yüzde 23’e ulaştı ve dünya genelinde her 4 un paketinden biri Türkiye menşeli oldu. 2025 yılı hedefimiz ise 3 milyon tonun üzerinde ihracat gerçekleştirmek.”

‘ye Un ı Artıyor

Türkiye’nin Suriye’ye yönelik hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar ihracatında da önemli artışlar kaydedildi. Aralık ayında bu ihracat yıllık bazda yüzde 73 oranında arttı. Dr. Eren Günhan Ulusoy, Suriye’ye yapılan un ihracatının önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Un, kriz ve savaş dönemlerinde bile talebini koruyan temel bir gıda maddesi. Türkiye, Suriye iç savaş süresince un ihracatını kesintisiz sürdürerek Suriye halkının temel gıda ihtiyaçlarının karşılanmasında kritik bir rol oynadı. Normalleşmenin başlamasıyla iki ülke arasındaki hacmi yeniden yükseliyor. Suriye pazarındaki varlığımızı güçlendirmek ve ticareti artırmak için lojistik altyapıyı geliştirme, sınır ticaretini kolaylaştırma ve un talebine yönelik geliştirme konularında çalışmalar yürütüyoruz.”

Türk un sanayicileri, bölge gıda güvenliğine katkı sağlama ve ihracatta sürdürülebilir bir büyüme yakalama hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. 2025 yılı için , dünya un pazarında Türkiye’nin payını daha da artırmak.