Fitch’ten Türk Bankaları Değerlendirme Raporu

Fitch Ratings’in yeni raporu, Türk bankacılık sektöründe önemli gelişmelere dikkat çekiyor. Son not artırımı sonrası, Türk bankaları için beklentilerin iyileştiği ve kısa vadeli makroekonomik ve finansal istikrar risklerinin azaldığı belirtildi. Bu durum, finansman baskılarının hafiflemesine ve yatırımcı güveninin artmasına yol açıyor.

Rapora göre, geleneksel makroekonomik politikaların benimsenmesi, bankaların yeniden finansman risklerini azaltarak dış piyasalara erişimini ve borçlanma kapasitesini artırdı. Ancak, Türk bankalarının hâlâ yatırımcı duyarlılığı ve yüksek kısa vadeli borç oranları nedeniyle risk altında olduğu vurgulandı. Ayrıca, döviz korumalı mevduatlardaki düşüşle birlikte mevduat dolarizasyonunun azaldığı, fakat Türk Lirası’nın istikrarına yönelik bazı risklerin sürdüğü ifade edildi. Döviz korumalı mevduat sisteminin kademeli olarak gevşetilmesi de beklentiler arasında yer alıyor.

Fitch, sıkı para politikalarının bankaların aktif kalitesi üzerinde baskı oluşturabileceğine dikkat çekerek, bu durumun sorunlu kredi oranında hafif bir artışa yol açabileceğini öngörüyor. Özellikle kredi kartları ve ihtiyaç kredileri gibi perakende kredilerde bir bozulma yaşandığı belirtilirken, bankaların genel varlık kalitesindeki bozulmayı kârlılık ve karşılık tamponlarıyla yönetebileceği öngörülüyor.

Kârlılık açısından, Fitch, artan fonlama maliyetleri ve kredi kısıtlamaları nedeniyle bankaların 2023’e göre daha düşük kârlılık seviyeleri beklediğini ifade ediyor. Enflasyona endeksli menkul kıymetlerden elde edilen düşük gelirler de bu kârlılığı etkileyen unsurlardan biri. Ayrıca, 2025 itibarıyla hiperenflasyon muhasebesine geçilmesi durumunda bankaların finansal tablolarında değişiklikler olabileceği belirtiliyor.

Fitch’in değerlendirmesine göre, Türk bankalarının sermaye yapıları, karşılık tamponları ve değer düşüklüğü öncesi kâr marjlarıyla destekleniyor. Düzenleyici esnekliklerin döviz cinsinden riskli varlıklar ve menkul kıymet portföyleri üzerindeki katkısına rağmen, bankaların sermaye yapısı Türk Lirası’nın değer kaybına ve makroekonomik risklere karşı hâlâ kırılgan durumda.

Çekince

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.