Borsada ‘Diamond Hands’ Yap, Yatırım Ustası Ol! – Kısa Yoldan Portföyü Batırma Kılavuzu

1. Adım: TikTok’ta ‘Hissedâr’ Ol, Ekran Görüntüsüyle Zenginleş!
Borsa maceran, “HİSSELERİMİ 100 KATINA ÇIKARDIĞIM 3 SIR!” başlıklı bir TikTok videosuyla başlar. Burada, arka planda Lamborghini anahtarlığı sallayan bir “yatırım dehası”, size nasıl GameStop’la emekliliğe erdiğini anlatır. Tabii, videonun sonundaki “Bu eğlence amaçlıdır” uyarısını görmezden gelirsiniz. Zira siz, zaten gözünüzde, memleketinizdeki çay ocağını (CengizKale) “hisse alımıyla” devralma planları yapmaktasınızdır.

2. Adım: ‘Bull’, ‘Bear’, ‘ETF’… Kulağa Havalı Geliyor, Bol Bol Kullan!
Artık siz de “Ayı piyasası”, “Boğa koşusu”, “Shortlamak” gibi terimleri, anlamlarını bilmeseniz bile cümlelerinize serpiştirebilirsiniz. Örneğin, “Bu dip, aslında yapay bir koreksiyon” deyip, hissenizin battığı gerçeğini örtbas edersiniz. “Diamond hands” tabirini, kriptodan ödünç alıp, Tesla hisseniz %50 düşse bile “Tutacağım, Elon beni hayal kırıklığına uğratmaz!” diyerek kendinizi avutursunuz. Tabii, “diamond”ın çelikten bile kırılgan olduğunu unutursunuz.

3. Adım: WallStreetBets’te Takıl, ‘Meme Stock’larla Tarih Yaz!
Reddit’teki amatör trader’ların “Biz akıllıyız, hedge fonlar salak!” diye çığlık attığı topluluklara katılın. Burada, “AMC’ye yatırım yap, sinema mısırı fiyatlarıyla uçur!” gibi stratejiler öğrenirsiniz. Mantık? “Kalabalık neye atlıyorsa, atla. Sonuçta 5 milyon kişi yanılıyor olamaz!” Bu arada, 2000’lerin “dot-com balonu”nda da aynı mantık geçerliydi… Ama olsun, siz “bu sefer farklı” diye kendinize mırıldanırsınız.

4. Adım: Her Düşüşü ‘Ucuzluk’ Zannet, Kredi Çekip Bas!
Borsa %10 düştüğünde, yatırım forumlarında “FIRE SALE! TÜM PARANI KOY!” sloganlarıyla coşarsınız. “Dip nedir ki? Dibe kadar ineriz, sonra çıkarız!” dersiniz. Tabii, hisse %70 düştüğünde de aynı cümleyi tekrarlarsınız. En sonunda, “Bu hisse aslında battı ama ben hâlâ HODL’lıyım!” diye kendinize madalya takarsınız. Çünkü siz, “uzun vadeli yatırım”ın ne demek olduğunu biliyorsunuz: Sonsuza kadar beklemek.

5. Adım: Robinhood’u Aç, Hisseleri ‘Seviyeli Oyun’ San!
Trading uygulamaları, size borsayı bir mobil oyun gibi sunar. Yeşil mumlar, kırmızı çubuklar, “puanlarınız”… Kaybettiğinizde, “Canım sıkıldı, biraz SPAC hissesi alayım!” dersiniz. “Limit order” nedir bilmezsiniz; sizin için önemli olan, hisse alırken ekranda havai fişek patlamasıdır. Tabii, portföyünüz yanarken, uygulamanın “Tebrikler! Bugün 10 işlem yaptınız!” bildirimiyle motive olursunuz.

6. Adım: ‘Büyük Balina’lara Özen, Kendine ‘Warren Buffett’ Lakabı Tak!
Tek bir başarılı işlem yaptığınızda, artık kendinize “hisse dehası” dersiniz. “Ben aslında value investor’ım,” diyerek, 5 dakika önce aldığınız rastgele bir biyoteknoloji hissesini “uzun vadeli strateji” diye pazarlarsınız. Tabii, Buffett’ın “Borsa, sabır oyunudur” sözünü, sabrınız iki hafta sürdüğü için yanlış anlarsınız. Ama önemli değil! Siz zaten “hızlı zengin olma”nın, yavaş zengin olmaktan daha Instagram’lık olduğunu biliyorsunuz.

7. Adım: Tüm Kayıpları ‘Deneyim’ Diye Sat, Torunlarına Anlat!
Portföyünüz battığında, “Para değil, deneyim kazandım!” dersiniz. 50 bin lira kaybetseniz bile, “En azından şimdi biliyorum ki hisse seçerken kedi videosu izlememeliymişim,” diye iç geçirirsiniz. Torunlarınıza, “2023’te GameStop’tan nasıl zengin olacaktım…” diye anlatırken, onlar sizi dinlemek yerine Metaverse’teki sanal hisselere yatırım yapıyor olur. Ama sorun değil! Siz zaten o zamana kadar, “yatırım danışmanı” olup kaybettiklerinizi başkalarından komisyonla geri almayı planlıyorsunuzdur.

Sonuç: Borsa mı? Daha Çok ‘Ekonomik Survivor’!
Modern borsa, insanlığın en eski içgüdüsünü dijitale taşır: Kumar. Tek fark, burada kaybettiğinizde “yatırımcı” kimliğinizle avunabilmenizdir. Sonuçta, “hisse senedi” demek, “rulet masasında para kaybetmek”ten çok daha prestijlidir. Hem kim bilir? Belki bir gün, siz de Elon’a tweet attırıp piyasayı manipüle edersiniz!

Dipnot: Bu yazıyı okuduktan sonra hemen Borsa İstanbul’u açıp “Tüpraş”a yatırım yapmayın. Ya da yapın… Ben sadece bir metinim, sizin emeklilik planınıza müdahale etme lüksüm yok. 🚀

Çekince

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.