Borsa İstanbul’da Manipülasyon Operasyonu: 17 Sanığa Dava

Borsa İstanbul Pay Piyasası’nda bir doğal gaz firmasının hisse senetleri üzerinde manipülatif işlemler yaptığı tespit edilen 17 kişi hakkında dava açıldı.

Organize bir şekilde hareket eden suç örgütünün, spekülatif paylaşımlar ve yönlendirmeler yoluyla firmanın hisse fiyatında olağanüstü hareketlilik yaratarak toplamda 26 milyon 331 bin 631 TL haksız kazanç elde ettiği belirlendi.

Sosyal Medya Paylaşımlarıyla Manipülasyon İddiası

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yapılan ihbar sonrası soruşturma başlatıldığı ifade edildi. İddianameye göre, örgüt lideri olduğu iddia edilen Hasan Meşe, 27 Temmuz – 8 Kasım 2021 tarihleri arasında sosyal medya ve Telegram kanalları üzerinden yaptığı paylaşımlarla yatırımcıları yönlendirdi.

Meşe ve beraberindeki 16 sanığın, hisse fiyatının yükseleceğine dair yanıltıcı açıklamalarla yatırımcıları manipüle ettiği ve bu süreçte hisse fiyatının suni şekilde artmasını sağladıkları tespit edildi.

Hareketlilik Piyasayı Yanıltıcı Şekilde Etkiledi

İddianamede, organize suç örgütünün manipülatif işlemlerinin, ilgili payın işlem hacmini ve yatırımcı sayısını yapay biçimde artırdığına dikkat çekildi. Sanıkların, inceleme döneminde toplamda 10 milyon 932 bin 414 adet hisse alımı, 10 milyon 275 bin 562 adet hisse satımı gerçekleştirdiği ve bu işlemler sonucu yüksek miktarda kazanç sağladıkları kaydedildi.

Fiyat Düşüşünden Önce Satışa Geçtiler

Sanıkların, 25 Ekim 2021 sonrasında satış ağırlıklı pozisyon aldığı ve hisse fiyatında ciddi düşüş yaşandığı ifade edildi. Buna rağmen Meşe’nin sosyal medya üzerinden yatırımcılara “satış yapmayın” telkininde bulunduğu ancak örgütün elindeki hisseleri sattığı belirlendi.

Sanıklardan Suçlamalara Savunma: “Yönlendirme Yapmadım”

Sanık Hasan Meşe, ifadesinde kimseye hisse tavsiyesinde bulunmadığını ve sadece kendi düşüncelerini paylaştığını savundu. Meşe, paylaşımlarının kimseyi yönlendirme amacı taşımadığını, yatırım kararlarının tamamen kişisel olduğunu öne sürdü.

Tutuksuz sanıklardan Mahmut Nevfel Elgün ise Meşe’nin yönlendirmeleri doğrultusunda hisse alım-satımı yaptığını kabul ederek, “Arkadaşımın tavsiyeleri sebebiyle istemeden bu işin bir parçası oldum. Pişmanım.” şeklinde beyanda bulundu.

Ağır Hapis ve Para Cezası İsteniyor

İddianamede, örgüt lideri Hasan Meşe hakkında “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” ve “Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefet” suçlarından 7 ila 13 yıl arası hapis cezası ve 5 bin ila 10 bin gün arasında adli para cezası istendi.

Diğer 15 sanığın ise “örgüt üyeliği” ve “Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefet” suçlarından 5 ila 9 yıl arası hapis ve para cezasıyla yargılanması talep edildi. Bir diğer sanık için ise 3 ila 5 yıl arasında hapis cezası öngörüldü.

Sanıkların yargılanmalarına önümüzdeki günlerde Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlanacak.