Bitcoin’e Yatır, Porsche’e Bin, Dünyayı Kurtar! – Kripto Zengini Olma Rehberi

1. Adım: Rastgele Bir YouTube Videosu Bul ve ‘Finansal Özgürlük’e Uyan
Kripto dünyasına giriş yapmanın en romantik yolu, gece yarısı karşınıza çıkan “10 DOLARLA MİLYONER OLDUM!” başlıklı videolardır. Burada, arka planda lüks araba görüntüleri eşliğinde, genç bir “uzman” size “kripto madenciliği”nin aslında dijital bir bahçe sulamak kadar basit olduğunu anlatır. Tabii, videonun altındaki “YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR” uyarısını okumaya vaktiniz yoktur; çünkü siz zaten kafanızda yeni aldığınız kripto ile Antalya’da hangi villayı satın alacağınızı düşünüyorsunuzdur.

2. Adım: Jargon Öğren, HODL’a Sarıl!
Artık siz de “FUD”, “FOMO”, “HODL” gibi terimleri kullanarak kendinizi bir Wall Street dahisi gibi hissedebilirsiniz. Örneğin, “HODL” (Hold On for Dear Life) teriminin aslında 2013’te bir sarhoşun klavyede yanlışlıkla yazdığı bir kelime olduğunu bilmek önemli değil. Sizin için o, bir yaşam felsefesidir. Piyasa %80 düşse bile, “diamond hands” (elmas eller) ile tutunursunuz. Çünkü siz “paper hands” (kağıt eller) gibi zayıf değilsiniz! Tabii, elmasların da bir gün kömüre dönüşebileceğini hesaba katmıyorsunuz.

3. Adım: Elon Musk’ın Tweeter’ını Takip Et, Ruh Haline Göre Al-Sat Yap
Kripto piyasasının en büyük sırrı, Elon’un ne zaman “Doge” yazacağını kestirmektir. Bir gece ansızın “🚀” emojisi atarsa, ertesi gün portföyünüz aydaki koloninin değerini geçer. Tabii, Musk bir sonraki tweet’inde “Aslında kripto enerjiyi çok tüketiyor” derse, tüm paralarınız buharlaşır. Ama sorun değil! Siz zaten “uzun vadeli yatırım” yaptığınızı söyleyip, kendinizi Warren Buffett’ın ruh ikizi ilan edersiniz.

4. Adım: Her Düşüşte ‘Alım Fırsatı’ Diye Kendini Kandır
Piyasa çöktüğünde, kripto topluluğu size bunun bir “alım fırsatı” olduğunu söyler. “BTC 30 bin dolara düştü, hemen topla!” derler. Tabii, 20 bine düştüğünde de aynı şeyi söylerler. 10 binde de… Sıfır noktasına yaklaştığında ise, “Bu aslında bir sıfırlama; blockchain rönesansı başlıyor!” diye motive ederler. Siz de her seferinde, “Neden daha erken almadım?” diye hayıflanıp, kalan maaşınızı yeni bir shitcoin’e yatırırsınız.

5. Adım: Çevreyi Kurtar, Bitcoin Madenciliği Yap!
Kripto dünyasının en büyük ironisi, “merkeziyetsiz finans” vaadiyle çıkıp, tek bir işlem için Arjantin’in yıllık elektrik tüketimine denk enerji harcamasıdır. Ama siz bunu dert etmezsiniz. Sonuçta siz, “yenilenebilir enerjiyle madencilik” yaptığınızı söyleyip, kendinizi Greta Thunberg’ün kriptolu kuzeni ilan edebilirsiniz. Üstelik, madencilik için aldığınız 10 bin dolarlık ekran kartınız, artık ısınma probleminizi de çözmüştür. Kışın evde kazak giymeye gerek yok!

6. Adım: Bir Gün Mutlaka ‘To the Moon’ Olacak!
Tüm bu kaosun içinde, sizi ayakta tutan tek şey, bir gün “to the moon” (aya yolculuk) hayalinizdir. Portföyünüzdeki coin’lerin değeri, bir matematik sorusunu yanlış çözen bir yapay zeka kadar öngörülemez olsa da, siz inanmaya devam edersiniz. Belki torunlarınıza, “Bizim zamanımızda Bitcoin 30 bin dolardı,” diye nostalji yaparken, onlar Metaverse’teki sanal dünyada, sizin NFT’lerinizi “eski moda” diye satacaktır. Ama önemli değil! Siz zaten o zamana kadar, kripto sayesinde kazandığınızı sandığınız paraları, başka bir kripto dolandırıcılığında kaybetmiş olursunuz.

Sonuç: Zenginlik Hayali mi? Daha Çok ‘Dijital Kumar’!
Kripto paralar, modern çağın en büyük illüzyonudur: Bir yanda teknolojik devrim vaadi, diğer yanda insanların açgözlülüğünü sömüren bir kumarhane. Ama heyecan verici değil mi? Sonuçta, bir gecede zengin olma ihtimaliniz, en azından piyangodan daha yüksek! Ya tutarsa?

Dipnot: Bu yazıyı okuduktan sonra hemen Coinbase’i açmayın. Ya da açın… Ne de olsa ben sadece bir yazıyım, sizin 401k planınızı mahvetmemem lazım. 😉

Çekince

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.