2024 Eylül Ayı Sanayi Üretim Verileri ve Analizi

TÜİK’in 2024 Eylül Ayı Sanayi Üretim Verileri: Aylık Artış, Yıllık Daralma İyileşme Gösteriyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Eylül ayına ait sanayi üretim verilerini açıkladı. Verilere göre, sanayi üretimi aylık bazda %1,6 oranında artış gösterdi. Yıllık bazda ise, Ağustos ayındaki %5,2 oranındaki daralma %2,4’e gerileyerek iyileşme kaydedildi.

Aylık bazda sanayi üretiminin alt sektörlerine bakıldığında, 12 alt sektörden 9’unda artış görülürken, 3 alt sektörde ise üretim azaldı. En yüksek artış %5,7 ile orta-yüksek teknoloji sektöründe yaşanırken, bunu %3,8 ile sermaye malı ve %3,0 ile ara malı sektörleri takip etti. Üretim düşüşü görülen alt sektörler ise %6,2 ile enerji, %3,1 ile yüksek teknoloji ve %1,8 ile elektrik, gaz, buhar sektörü oldu.

Yıllık bazda incelendiğinde, 12 alt sektörden 10’unda daralma gözlenirken, 2 sektörde büyüme yaşandı. En fazla daralan alt sektörler, %21,0 ile yüksek teknoloji, %6,3 ile sermaye malı ve %5,3 ile madencilik ve taş ocakçılığı oldu. Artış kaydedilen sektörler ise %1,1 ile elektrik, gaz, buhar ve %0,9 ile düşük teknoloji olarak öne çıktı.

Analiz ve Beklentiler

Sanayi üretimindeki %1,6 oranındaki Eylül ayı artışı, Ağustos ayındaki daralmanın oluşturduğu baz etkisini yansıtmakta. Geçen ay %7,0 oranında en çok daralan orta-yüksek teknoloji sektörü, bu ay %5,7’lik artışla en fazla büyüyen sektör oldu.

Yurt içindeki enflasyon rakamlarının Eylül ve Ekim aylarında yıl sonu beklentilerini olumsuz etkilemesiyle, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın sıkı para politikasının 2025 Ocak ayına kadar süreceği tahmin ediliyor. Ayrıca, Orta Doğu’daki jeopolitik riskler kısmen azalsa da, bölgeden gelen talebin toparlanması zaman alabilir. Türkiye’nin önemli ihracat pazarları olan Almanya, Euro Bölgesi ve İngiltere’de faiz indirimleri başlamış olsa da, geçmiş sıkı para politikalarının ve Rusya ile karşılıklı yaptırımların olumsuz etkilerinin bir süre daha hissedileceği öngörülüyor. Dolayısıyla, aylık bazda iyileşmeler görülse de gerçek bir toparlanmanın, iç ve dış faktörlerde tam iyileşme sağlandığında, 2025 yılı ortasına doğru gerçekleşebileceği düşünülüyor.