2021 ve 2023 yıllarında Turizmi Teşvik Kanunu’nda yapılan değişikliklerle, belediyeler ve il özel idareleri tarafından iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verilen konaklama tesislerine, 6 ay içinde turizm işletme belgesi alma zorunluluğu getirildi. Bu süre içinde belge almayan tesislerin ruhsatlarının iptal edilip faaliyetlerine son verilmesi kararlaştırıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2022’den itibaren yürüttüğü incelemeler sonucunda, gerekli standartlara uymayan 4 bin 380 turizm tesisi için kapatma kararı alındı. Kararın uygulanması, tesislere ruhsat verme yetkisine sahip belediyeler ve il özel idareleri tarafından gerçekleştirildi.
Türkiye genelinde toplam 25 bin 908 turizm tesisi bulunurken, kapatılan tesislerin bu toplamın %16,9’unu oluşturduğu açıklandı.
En Çok Kapatma İstanbul’da
Son üç yılda en fazla kapatma kararı alınan şehir 767 tesisle İstanbul oldu. İstanbul’u, 515 tesisle İzmir ve 499 tesisle Sakarya izledi.
Diğer illerde kapatılan tesis sayıları ise şöyle sıralandı:
- Muğla: 424
- Antalya: 386
- Aydın: 226
- Çanakkale: 179
- Bursa: 149
- Balıkesir: 131
- Denizli: 127
- Kocaeli: 125
- Nevşehir: 107
- Mersin: 61
- Kahramanmaraş: 53
Daha az sayıda tesisin kapatıldığı iller arasında Şanlıurfa (36), Tekirdağ (34), Isparta (32), Hatay (30) gibi şehirler yer aldı.
Bakan Ersoy’dan Açıklama
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
“Kapatma kararlarını biz alıyoruz, ancak uygulamayı belediyeler yapıyor. Valiliklere, belediyelerin kapatma işlemlerini hızlandırması yönünde talimat verdim. Son üç yılda kapsamlı ve yoğun bir program yürütüyoruz. Belgelerini tamamlamayan tesisleri kapatıyoruz. Bu, bugüne kadar kimsenin yapmadığı bir çalışmadır.”
Bu düzenleme, turizm sektöründeki standartları artırmayı hedeflerken, yeterliliği bulunmayan tesislerin faaliyetlerini sonlandırıyor.