TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Türkiye Varlık Fonu Denetimi Görüşüldü

() Yönetimi AŞ Genel Müdürü Salim Arda Ermut, TBMM Plan ve Komisyonunda TVF’nin 2023 yılı mali tabloları ve faaliyetlerini değerlendirdi. ‘un portföyündeki şirketlerin katma değer sağladığını belirten Ermut, bugüne kadar portföyde yer alan 31 şirket için herhangi bir satış işlemi gerçekleştirilmediğini ve şirketlerdeki pay sahiplik oranlarının artırıldığını ifade etti.

TVF’nin Büyümesi ve Finansal Performansı

Ermut, TVF’nin stratejik bir fonu olarak 7 farklı sektörde faaliyet gösteren 31 şirket, 2 lisans ve 46 gayrimenkulden oluşan portföyüyle büyümeye devam ettiğini belirtti. 2023 yılı sonunda TVF’nin varlıkları 318 milyar dolara ulaştı ve Türk lirası cinsinden 9,4 trilyon liraya yükseldi. 2023 yılında şirketlerin konsolide net dönem karı 321 milyar lira oldu.

Halkbank, Vakıfbank, Türkiye , Türkiye Hayat Emeklilik, Türk Telekom ve Turkcell gibi şirketlerdeki sahiplik oranlarının artırıldığına dikkat çeken Ermut, Türk Telekom satın alımı sonrasında şirketin değer artışının 1,2 milyar doları bulduğunu vurguladı.

Stratejik Yatırımlar ve Projeler

TVF’nin stratejik projelerine değinen Ermut, petrokimya ve madencilik gibi alanlarda çalışmaların devam ettiğini belirtti. İskenderun’daki petrokimya projesi için uluslararası ortaklık görüşmelerinin sürdüğünü ifade etti. Balıkesir’deki altın madeni projesinin 2026’da üretime başlaması planlanıyor.

2024’te gerçekleştirilen faaliyetlerinde de önemli gelişmeler sağlandı. TVF, 500 milyon dolarlık Eurobond ihracını 14,5 kat talep alarak tamamladı ve uluslararası sukuk piyasalarına 750 milyon dolarlık ihraçla giriş yaptı.

Şans Oyunları ve At Yarışlarından Sağlanan Gelir Artışı

Ermut, şans oyunları ve at yarışları lisansları ile sağlanan gelirlerin arttığını belirtti. 2024 yılında şans oyunlarından sağlanan geliri 270 milyon doların üzerinde gerçekleşti. 2019-2024 arasında kamuya aktarılan toplam kaynak yüzde 66 artarak 931 milyon dolara ulaştı.

ve Yönetim Süreçleri

Ermut, TVF’nin bağımsız denetim, Devlet Denetleme Kurulu ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu gibi çoklu denetim süreçlerinden geçtiğini belirtti. Fon’un borçlanma programının ihtiyaçlarına göre şekillendiğini ifade eden Ermut, TVF’nin paralel bir bütçe veya devletin bütçesine fon sağlayan bir yapı olmadığını vurguladı.

Bazı kamu şirketlerinin performans düşüşlerine ilişkin eleştirilerle ilgili olarak Ermut, TVF’nin bu şirketlerin yönetimlerine doğrudan müdahalesinin bulunmadığını, ancak stratejik dönüşüm süreçlerine destek verdiklerini söyledi.

Gayrimenkul Gelirleri ve Gelecek Planları

TVF’nin portföyündeki 46 gayrimenkulden 2024 yılında 321 milyon lira gelir elde edildiği açıklandı. 2017-2024 arasında gayrimenkullerden elde edilen toplam gelir 1 milyar 77 milyon liraya ulaştı.

Ermut, TVF’nin ülke ekonomisine katkı sağlama misyonuyla büyümeye devam ettiğini belirterek, özellikle cari açığın azaltılmasına yönelik projelerin ve stratejik yatırımların öncelikli olduğunu ifade etti.